vrijdag 19 april 2013

[PERSBERICHT] Krakers Schoolstraat bedreigd met onterechte ontruiming

Officier van Justitie Otto van der Bijl dreigt de gekraakte woningen aan de Schoolstraat onterecht met spoed te zullen ontruimen. De woningen, die al 16 maanden leeg en 13 maanden te koop stonden, zijn afgelopen zondag door jongeren gekraakt om de uitverkoop van sociale huurwoningen en de woningnood in Amsterdam aan te kaarten. Daarbij stonden de bewoners op het punt eigenaar Eigen Haard een voorstel te doen voor een sociaal plan waarbij de woningen als groepswoningen verhuurd zouden kunnen worden. Eigenlijk hadden de woningen volgens recente afspraken tussen corporaties, huurders en de gemeente Amsterdam zelfs vorige maand al terug de verhuur in gemoeten.
Mogelijke spoedontruiming Schoolstraat

Een gekraakte woning kan met spoed ontruimd worden als een woning tijdens de kraak in gebruik was of als duidelijk is dat de woning op zeer korte termijn bewoond gaat worden. Beide dure koopwoningen, bestaande uit 8 samengevoegde voormalige sociale huurwoningen, staan al sinds de oplevering eind 2011 casco ongebruikt te koop voor 750 en 875 duizend euro. In de huidige woningmarkt zullen de betreffende woningen voor deze prijzen voorlopig niet verkocht worden, waardoor er geen sprake kan zijn van een spoedeisend belang voor ontruiming.

Woningen hadden al terug in de verhuur gemoeten

De Amsterdamse woningbouwcorporaties hebben samen met de huurdersvereniging en de gemeente afspraken gemaakt over de verkoop van sociale huurwoningen. In het akkoord "Bouwen aan de Stad II" staat dat sociale huurwoningen nadat deze 12 maanden in de verkoop hebben gestaan, terug dienen te vloeien in de sociale woningvoorraad. Aangezien deze woningen reeds 13 maanden te koop staan, hadden de woningen eigenlijk vorige maand al verhuurd moeten zijn. De bewoners zijn dan ook van mening dat de falende pogingen tot verkoop onmiddellijk gestaakt dienen te worden.

Bewoners bezig met ontwikkeling sociaal plan

De betreffende woningen lenen zich verder uitstekend voor groepswoningen voor starters, jongeren en studenten waarvoor veel te weinig woningen beschikbaar zijn in Amsterdam. Daarom zijn de bewoners gelijk na de kraak begonnen met het ontwikkelen van een sociaal alternatief. Het planvoorstel behelst de ontwikkeling van 10 betaalbare units, hetgeen de bewoners graag in samenwerking met Eigen Haard tot stand willen brengen. Het bijbehorende exploitatiemodel zou ook voor de woningcorporatie een aantrekkelijke optie kunnen zijn. De bewoners stellen dan ook dat door de ME de panden te laten ontruimen de leegstand in stand gehouden wordt terwijl een sociale oplossing binnen handbereik ligt.